Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές κατασκευές είτε από πολυμερές υλικό είτε από πορσελάνη.

Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που χρειάζεται να ενισχυθεί το δόντι εξαιτίας απώλειας μεγάλης ποσότητας οδοντικής ουσίας. Επίσης, είναι η ιδανικότερη λύση σε περιπτώσεις που χρειάζεται να δημιουργηθεί σωστό σημείο επαφής.

Το ένθετο-επένθετο-υπερένθετο δομείται από τον οδοντοτεχνίτη εκτός στόματος μετά από λήψη αποτυπώματος στο ιατρείο. Η υπερκατασκευή αυτή συγκολλάται στο δόντι με ειδική διαδικασία και η πρόγνωση της βιωσιμότητάς της είναι άριστη.

Η εν λόγω κατασκευή αναπληρώνει το δόντι που λείπει καλύπτοντάς το σαν “καπάκι”. Είναι μεγαλύτερης αντοχής από ένα απλό σφράγισμα και ακόμα καλύτερης αισθητικής. Σε σχέση με τις στεφάνες (θήκες) είναι πιο συντηρητική διαδικασία, επειδή δεν τροχίζεται όλο το δόντι περιμετρικά- απλά συμπληρώνεται με την κατασκευή αυτή το τμήμα του δοντιού που λείπει. Επιπλέον, αν κριθεί αναγκαίο στο μέλλον, το δόντι θα είναι δυνατόν να τροχιστεί προκειμένου να τοποθετηθεί στεφάνη..


Πρόκειται για λεπτές φλοίδες πορσελάνης, συνηθέστερα από διπυριτικό λίθιο. Για την τοποθέτησή τους απαιτούνται 2 ραντεβού.

Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος παίρνει αποτύπωμα των δοντιών στα οποία έχει επέμβει. Αναλύεται έτσι η σύγκλειση (ο τρόπος δηλαδή που κλείνουν τα δόντια μεταξύ τους). Το αποτύπωμα αποστέλλεται κατόπιν στον οδοντοτεχνίτη, ο οποίος θα κατασκευάσει την όψη. Επιπλέον, λαμβάνονται φωτογραφίες του χαμόγελου του ασθενούς, οι οποίες αποτελούν σημαντικό βοήθημα στην επικοινωνία γιατρού και οδοντοτεχνίτη.

Στο δεύτερο ραντεβού οι όψεις δοκιμάζονται και συγκολλούνται. Είναι δυνατόν να αλλάξουμε έτσι το σχήμα, χρώμα και μέγεθος των δοντιών, να ισιώσουμε στραβά δόντια, να κλείσουμε κενά, να μεγαλώσουμε μικρά δόντια και γενικά να αντιμετωπίσουμε τα αισθητικά προβλήματα που συχνότερα ταλαιπωρούν τους ασθενείς μας.

Πλεονεκτήματα των όψεων που τοποθετούνται στο ιατρείο μας είναι ότι παρουσιάζουν αντοχή παρόμοια με αυτή των φυσικών δοντιών, μιας και η διαδικασία συγκόλλησης τηρεί συγκεκριμένο πρωτόκολλα και γίνεται με τα πλέον σύγχρονα και ποιοτικά υλικά. Περαιτέρω, σε αντίθεση με τις όψεις από σύνθετη ρητίνη, οι όψεις πορσελάνης δεν αποχρωματίζονται.

Οι όψεις πορσελάνης είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει αύτη τη στιγμή η οδοντιατρική από άποψη αισθητικής, με πολλές δυνατότητες αισθητικών παρεμβάσεων και διόρθωσης τυχόν προβλημάτων.


Είναι φλοίδες από υλικό σφραγίσματος (ρητίνη) που τοποθετούνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η όψη κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο άμεσα, σε ένα μόλις ραντεβού. Το χρώμα προσομοιάζει σε αυτό του δοντιού έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει από αυτό.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την θεραπεία με όψεις ρητίνης είναι συνήθως αισθητικοί, με σκοπό να αλλάξει το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος και το μήκος των δοντιών. Μπορούν να διορθωθούν κλίσεις, κηλίδες δοντιών, καθώς και να κλείσουν κενά μεταξύ των δοντιών.

Στο τέλος οι επιφάνειες γυαλίζονται και στιλβώνονται, έτσι ώστε να προκύψει ένα πλήρως αισθητικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και ασθενή και γιατρό. Συχνά η όλη διαδικασία δεν απαιτεί πάνω από ένα ραντεβού και ο ασθενής μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικός άμεσα.


Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία προσφέρει όχι μόνο ένα εντυπωσιακό χαμόγελο αλλά ενισχύει και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Πώς γίνεται η λεύκανση;

Η λεύκανση γίνεται με τοποθέτηση υλικού είτε απευθείας πάνω στα δόντια είτε μέσα σε ειδικούς νάρθηκες που φορά ο ασθενής. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία προσφέρει ένα εντυπωσιακό χαμόγελο και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Χρειάζομαι λεύκανση;

Ναι, ειδικά όταν το φυσικό χρώμα της αδαμαντίνης έχει αλλάξει και έχει γίνει καφέ, κίτρινο ή γκρι. Με την λεύκανση απομακρύνουμε τις χρωστικές αυτές. Επίσης όταν τα δόντια έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει, η λεύκανση είναι αυτή που, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, θα μας δώσει τη λύση.

Θα πονέσει η λεύκανση;

Η λεύκανση σε γενικές γραμμές μια ανώδυνη διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια, ειδικά όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα, ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και ένας μικρός ερεθισμός στα ούλα ο οποίος δεν προβληματίζει.

Η ενόχληση σταματά σχεδόν αμέσως με το τέλος της λεύκανσης.

Έχω ακούσει ότι η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια. Είναι αλήθεια;

Όχι. Με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου, η διαδικασία της λεύκανσης είναι απόλυτα ασφαλής και ελεγχόμενη.

Πόσο θα κρατήσει το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλοί παράγοντες θα καθορίσουν την διάρκεια αυτή. Ο τρόπος ζωής και οι διάφορες διατροφικές συνήθεις θα επηρεάσουν τη διάρκεια της λεύκανσης. Ενδεικτικά, η μεγάλη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών, κόκκινου κρασιού, τσαγιού και καφέ καθώς και το κάπνισμα επηρεάζουν σοβαρά τη διαχρονικότητα της λεύκανσης.

Θα πρέπει να κάνω συχνά λεύκανση για να κρατήσω το αποτέλεσμα;

Ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, η διάρκεια της λεύκανσης μπορεί να ποικίλλει. Για να διατηρηθεί, επομένως ένα αστραφτερό χαμόγελο όσο το δυνατόν περισσότερο θα πρέπει να γίνονται επαναληπτικές δόσεις τόσο συχνότερα, όσο πιο επιβαρυντικοί είναι οι παράγοντες που δρουν αρνητικά στη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Ποιες είναι οι μέθοδοι λεύκανσης;

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι με τις οποίες γίνεται η λεύκανση. Η πρώτη μέθοδος γίνεται στο ιατρείο, με εφαρμογή του υλικού στο στόμα του ασθενούς μετά από απομόνωση των ούλων, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα από την επαφή του υλικού με αυτά. Γίνονται μια η δυο εφαρμογές, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μια ώρα.

Η δεύτερη μέθοδος γίνεται με ειδικούς νάρθηκες στο σπίτι. Ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών, προκειμένου να κατασκευαστούν ειδικοί νάρθηκες. Μαζί με την παράδοση των ναρθήκων και του υλικού στον ασθενή, ο οδοντίατρος θα δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες εφαρμογής. Ο οδοντίατρος θα συστήσει στον ασθενή και την διάρκεια εφαρμογής, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό. Συνήθως οι νάρθηκες φοριούνται από 4 έως 8 ώρες.

Η τρίτη μέθοδος ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό των δυο προηγούμενων. Αρχικά γίνεται η θεραπεία στο ιατρείο και μετά στο σπίτι. Ο τρίτος αυτός τρόπος θεωρείται εκείνος που προσφέρει το πιο σταθερό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Από ποια ηλικία και μετά συστήνεται η λεύκανση;

Από την ηλικία των 18 και μετά.

Μπορώ μόνος μου να κάνω λεύκανση;

Αυστηρά όχι. Η λεύκανση δεν έχει κανέναν απολύτως κίνδυνο αρκεί να γίνεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του θεράποντος ιατρού και να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς.


Οι εμφράξεις είναι τα γνωστά σφραγίσματα. Χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν την μορφολογία των δοντιών που έχει καταστραφεί λόγω τερηδόνας, κατάγματος, αποτριβής κ.α. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα αλλά πλέον, με την εξέλιξη των σύνθετων ρητινών, τα λευκά σφραγίσματα έχουν κυριαρχήσει. Οι ρητίνες διαθέτουν χρωματολόγια τα οποία βοηθούν στο να προσομοιάζει εντελώς ένα λευκό σφράγισμα με το δόντι σε τέτοιο βαθμό που δεν ξεχωρίζει από αυτό και, για αυτόν ακριβώς το λόγο χρησιμοποιούνται και για αντικατάσταση παλιών εμφράξεων αμαλγάματος.

Το θετικό της αποκατάστασης με λευκά σφραγίσματα είναι ότι το υλικό συγκολλάται στο δόντι με μια αυστηρή διαδικασία. Ως εκ τούτου, τα λευκά σφραγίσματα γίνονται σχεδόν πάντα με χρήση ελαστικού απομονωτήρα.

Η διαδικασία συνήθως ξεκινά με τοπική αναισθησία στην περιοχή του δοντιού. Τοποθετείται ένα ειδικό λάστιχο το οποίο ονομάζεται «απομονωτήρας» και ξεχωρίζει την περιοχή στην οποία θα επέμβουμε από το υπόλοιπο στόμα. Ο απομονωτήρας είναι απαραίτητος για την προστασία τόσο του δοντιού που θα αποκατασταθεί όσο και των μαλακών μορίων (μάγουλα, γλώσσα) γύρω από αυτό. Στη συνέχεια αφαιρείται η τερηδόνα ή το παλιό σφράγισμα και, μετά από τον καθαρισμό της κοιλότητας, τοποθετείται ένας αδροποιητικός παράγοντας που θα προετοιμάσει την επιφάνεια του δοντιού να δεχτεί το υλικό του σφραγίσματος. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας συγκολλητικός παράγοντας σε μια ή δυο φάσεις και φωτοπολυμερίζεται. Η ρητίνη τοποθετείται σε στρώσεις που δεν ξεπερνούν τα 2mm και φωτοπολυμερίζεται και αυτή. Ακολουθεί στη συνέχεια η ρύθμιση της σύγκλεισης και η λείανση και στίλβωση του σφραγίσματος. Οι εμφράξεις από σύνθετη ρητίνη εκτός από το αισθητικό πλεονέκτημα προσφέρουν αυξημένη αντοχή λόγω της συγκόλλησης που κάνουν με το δόντι, μικρότερη αποκοπή οδοντικής ουσίας για τον ίδιο λόγο, δυνατότητα επιδιόρθωσης τους καθώς και το γεγονός ότι ο ασθενής μπορεί να φάει αμέσως μετά.