Η κινητή προσθετική είναι ο κλασσικός κλάδος της προσθετικής που περιλαμβάνει τις εργασίες που αφαιρούνται από τον ασθενή και αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια ένα χρήσιμο εργαλείο του οδοντιάτρου όταν οι ασθενείς για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούν την αποκατάσταση με εμφυτεύματα.

Ολικές οδοντοστοιχίες:

Είναι οι γνωστές «μασέλες». Πρόκειται για εργασίες από ακρυλικό υλικό, που αναπληρώνουν όλα τα δόντια καθώς και πιθανές απώλειες μαλακών ιστών. Στηρίζονται στον βλεννογόνο του ασθενούς (ούλα) και καλύπτουν τις λειτουργικές, βιολογικές και αισθητικές ανάγκες των ασθενών που τις επιλέγουν.

Μερικές οδοντοστοιχίες:

Πρόκειται για οδοντοστοιχίες με ακρυλικά δόντια πάνω σε μεταλλικό σκελετό που καλύπτεται με ροζ ακρυλικό ώστε να προσομοιάζει με ούλα. Αναπληρώνουν μόνο τα δόντια που λείπουν κ στηρίζονται σε υπάρχοντα ούλα και δόντια ή θήκες που ήδη υπάρχουν στο στόμα.


Οι ολοκεραμικές αποκαταστάσεις αφορούν στεφάνες ή γέφυρες οι οποίες κατασκευάζονται μόνο από πορσελάνη χωρίς μεταλλικό σκελετό. Το υλικό είναι εξαιρετικής αντοχής και πλήρως βιοσυμβατό. Γίνονται τόσο σε πρόσθια όσο και σε οπίσθια δόντια. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου τα ούλα έχουν υποχωρήσει και φαίνεται ένα γκρι «κολλάρο», λόγω της παρουσίας μετάλλου εσωτερικά της αποκατάστασης, η χρήση των ολοκεραμικών αποκαταστάσεων δίνει την λύση.

Είναι πιο αισθητικές από τις κλασσικές στεφάνες-γέφυρες μιας και η απουσία μετάλλου στο εσωτερικό προσδίδει το απόλυτο αισθητικό αποτέλεσμα επιτρέποντας στο φως να την διαπερνά όπως ακριβώς και σε ένα φυσικό δόντι.

Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη. Είναι η ιδανικότερη λύση όταν επιθυμούμε να κλείσουμε τα κενά μεταξύ των προσθίων δοντιών ή να καλύψουμε τα δόντια που έχουν χρωματιστεί ή έχουν ξεθωριάσει. Μπορούν να αντικαταστήσουν και παλιές αποκαταστάσεις, ανανεώνοντας ριζικά την αισθητική και το χαμόγελο. Το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους πιο δύσκολους στον τομέα της αισθητικής!


Οι στεφάνες (θήκες) και οι γέφυρες χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση δοντιών που έχουν μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας. Μια θήκη καλύπτει περιμετρικά το δόντι για να το προστατεύσει ή για να βελτιώσει την εμφάνισή του αλλάζοντας το σχήμα του, το χρώμα του (ειδικά σε περιπτώσεις δυσχρωμιών) ή και το μέγεθός του.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τροχισμό των δοντιών, ώστε να αποκτηθεί ο αναγκαίος χώρος για να μπει η στεφάνη. Κατόπιν λαμβάνεται αποτύπωμα με μαλακό υλικό, το οποίο στέλνεται στον οδοντοτεχνίτη. Κατασκευάζεται έτσι ένας μεταλλικός σκελετός που ακολούθως καλύπτεται-χτίζεται με πορσελάνη. Τα τροχισμένα δόντια καλύπτονται από προσωρινές θήκες, οι οποίες έχουν πολύ καλή αισθητική και επιτρέπουν στον ασθενή να λειτουργεί πλήρως.

Οι τελικές στεφάνες-γέφυρες συγκολλούνται στα δόντια, αυξάνοντας έτσι και την αντοχή των τελευταίων, ειδικά όταν πρόκειται περί απονευρωμένων δοντιών. Μετά και από τις τελευταίες ρυθμίσεις, ο ασθενής μπορεί άμεσα να τις χρησιμοποιήσει.